Menu
Nieuws

14-11-2017

Cinemien feliciteert Loveless en The Square met European Film Awards

De European Film Academy heeft de eerste zeven winnaars aangekondigd die zaterdagavond 9 december tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie in Berlijn geëerd worden. Een speciale zevenkoppige jury heeft nu al de winnaars gekozen in onder meer de categorieën Cinematografie, Montage en Muziek en Geluid. Beste Cinematografie en Muziek ging naar Loveless en Beste Production Design ging naar The Square. Lees hieronder datgene waar de leden van de jury specifiek enthousiast over was bij deze twee films die Cinemien nu in de bioscoop uitbrengt:

European Cinematographer 2017 – Prix Carlo di Palma:

Michail Krichman voor LOVELESS

De kille blik van Michail Krichman voert ons met een intens gevoel van ongemak door het donkere universum van de film. De camera levert duisternis, leegte en verdriet. De keuze van wat wel of niet getoond wordt geeft gewicht aan iedere camerabeweging, aan elk zorgvuldig geconstrueerd kader. Ascetische en goed gedoseerde filmische middelen roepen angst en huiver op. 

European Production Designer 2017:

Josefin Åsberg voor THE SQUARE

Met grote artistieke gevoeligheid verheft het production design in THE SQUARE de film door het creëren van een wereld op de grens van het surrealisme. Hierdoor kan de scenografie samenvloeien met het verhaal,  zonder ooit te overheersen. Het is de grote artistieke verdienste van Josefin Åsberg.

European Composer 2017:

Evgueni & Sacha Galperine voor LOVELESS

De duistere en beklijvende muziek intensiveert de kijkervaring. Schitterend geschreven, met een intelligent gebruik van de piano, lijkt de score bijna een extra karakter dat toegevoegd is aan de onfortuinlijke familie. Van begin tot eind vangt de muziek de onderliggende spanningen, de verborgen waarheden en leugens, en voert je op subtiele wijze door het verhaal. 

visual