Menu
Nieuws

18-03-2010

Release Lebanon

Vanaf 18 maart draait Lebanon in de Nederlandse bioscopen. De pers reageerde enthousiast.

Bekijk de NOVA-uitzending hier

Lebanon is een van die films die ons eerder iets wil laten ervaren dan vertellen. Hij wil laten zien wat het betekent om beperkt zicht te hebben, iets waarvoor film het perfecte medium is. Hij wil laten voelen wat het betekent om niets anders te kunnen doen dan orders opvolgen – vuur! Omdat er uit lijfsbehoud gewoon niets anders opzit dan op de autoriteit of het inzicht van anderen te vertrouwen. Omdat je zelf te weinig ziet. En misschien schiet de ander wel eerst. Maar zeker weten doe je het nooit. Niet eens of er wel een ander is. Dat lijkt me een volmaakte metafoor voor oorlog.
NRC Handelsblad

Overtuigende, claustrofobische oorlogsfilm
de Volkskrant

De soldaten kunnen geen kant op en hopen dat ze snel weer in veilig gebied zijn. Hun morele vertwijfeling en hun doodsangst zijn tastbaar. Het is onmogelijk om je daar als kijker aan te onttrekken. Juist daardoor is Lebanon een unieke, heftige en ook uiterst beklemmende ervaring. Zo wanhopig, smerig en onmenselijk voelt moderne oorlogsvoering, kennelijk.
Het Parool

Dat er in een tank ook nog mensen zitten, daar sta je nooit bij stil. Een tank is altijd alleen tank. Een ijzeren monster met dodelijke arm, dat mensen niet in zich maar tegenover zich heeft. Heel kwetsbare mensen, zoals de beroemde jongeman met de plastic zak op het Chinese plein van de Hemelse Vrede in 1989. Daarom is het ook zo’n geniaal idee van de Israëlische regisseur Samuel Maoz van ’Lebanon’ om nu een oorlogsfilm te maken vanuit het binnenste van een tank. Vanuit die buik waarin in deze film echte mensen zitten: bange jonge jongens… [Een] bij momenten surrealistische film…
Trouw

Een uitermate claustrofobische ervaring
VPRO Gids