Menu
Nieuws

17-09-2010

Submarino wint Film en Literatuur Award Film by the Sea

Submarino wint Film & Literatuur Award Film by the Sea

De Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Submarino van Thomas Vinterberg. Tijdens het Award Ceremony Dinner van Film by the Sea op vrijdagavond 17 september was acteur Jakob Cedergren die een hoofdrol in de film vertolkt, aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

De jury beschreef de film in haar rapport als volgt: Een film die iedereen zéér aanspreekt omdat daarin enkel concessie was gedaan aan de werkelijkheid. Een film die desondanks ontroerde door zijn licht-heid. Een actuele film over verslaving waaraan de jury ook bijna verslaafd raakte.

Thomas Vinterberg vertelt in Submarino het verhaal van twee broers, Nick en Martin. Beide mannen zijn opgegroeid in een familie die uit elkaar is gescheurd door een tragische gebeurtenis. Als volwassenen leven de broers afgezonderd van elkaar in Kopenhagen. Wat hen bindt, is hun gezamenlijke strijd om hun leven leefbaar te maken.

Ook de Nederlandse pers prees de film, zie hieronder wat citaten (zie hier voor het volledige overzicht):

Een loodzwaar drama, maar met een on-Scandinavisch optimistische visie op de menselijke natuur. Submarino is zo’n film die je een aangenaam soort droefheid bezorgt.
NRC Handelsblad

Thomas Vinterberg komt sterk terug met Submarino. Het tragische dubbelleven dat de broer leidt, vormt het beste en ontroerendste deel van de film.
De Filmkrant

Een knap stukje filmwerk dat puike vertolkingen koppelt aan een oprecht scenario.
Movie Machine

Vinterberg is er goed in geslaagd om de uitzichtloze situatie waarin de broers zich bevinden uiterst realistisch uit te beelden.
CJP