Menu
Nieuws

13-02-2011

Paolo Giordano te gast op Saint Amour

Saint Amour Italia
Voor de achttiende editie reist Saint Amour naar de bakermat van de liefde: la bella Italia. Er zijn meesters en leerlingen in de kunst van het verleiden, en het meesterschap begon zonder twijfel daar, in het land van Berlusconi en la Cicciolina, maar ook: van Catullus en Casanova.

Saint Amour kleurt in 2011 azuurblauw en eert de liefde met de voorhoede van de Italiaanse literatuur: Stefano Benni (12 en 13 februari), Caterina Bonvicini, Paolo Giordano (vanaf 18 februari), Irene Lamponi (tot en met 17 februari), Francesco Pacifico en Sandro Veronesi (vanaf 14 februari). De Azzurri krijgen het gezelschap van Mauro Pawlowski en Ilja Leonard Pfeijffer. Transparant brengt bewerkingen van de grandioos virtuoze Vivaldi en Graindelavoix doet de fameuze Italo-Belgische muziekclub Muntagna Nera herrijzen. Sven Speybrouck trekt het jasje aan van de maestro delle ceremonie.

Azzurri
Sandro Veronesi
, die met Kalme chaos de prestigieuze Premio Strega won, verbindt de liefde met andere grote thema’s als verlies, toeval, verraad, zelfkennis en succes. Hij herkent haar niet alleen in amoureuze, maar ook in familiale relaties. Dat geldt ook voor Caterina Bonvicini, die in de bejubelde en bekroonde roman Het evenwicht van haaien beschrijft hoe de verknipte ouder-kindrelatie een liefdesleven uit balans brengt. Met Geschiedenis van mijn puurheid, dat in februari in vertaling verschijnt, schreef Francesco Pacifico een boek over de fanatieke katholiek Piero Rosini, die zijn ‘puurheid’ op het spel zet voor de wulpse heupbewegingen van zijn schoonzus Ada. Stefano Benni geeft in De snelvoetige Achilles weer hoe de liefde zonderlinge figuren samenbrengt. Ook in het debuut van die andere Strega-winnaar Paolo Giordano smeedt de liefde een – weliswaar broze – band tussen ‘twee tweelingpriemgetallen, alleen en verloren, vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar echt te raken’. Op een bepaald moment gingen per dag zo’n duizend exemplaren van de roman over de toonbanken van de Vlaamse en Nederlandse boekhandels. De filmversie van De eenzaamheid van de priemgetallen is vanaf 9 februari te zien in de Vlaamse bioscopen.

Pfeijffer en Pawlowski
De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer reed op de fiets naar het met cipressen bezaaide Italië en bleef in Genua hangen. Hij bewijst dat hij ook vurig in het Italiaans kan dichten. Tot en met 17 februari wordt Pfeijffer bijgestaan door Irene Lamponi, die momenteel een monoloog van hem brengt. Mauro Pawlowski, een volbloed Belg met een Italiaanse Mamma, maakt na zijn opgemerkte deelname aan Geletterde Mensen, opnieuw zijn opwachting als schrijver met enkele segreti speciale uit zijn familiegeschiedenis.

Cinema e musica
Naast een aantal filmklassiekers, zorgt de muziek voor die typische Italiaanse, zuiderse flair. Transparant brengt met Orlando bewerkingen van Vivaldi en Graindelavoix brengt een voorproefje uit Muntagna Nera, met Italiaanse volksmuziek, gezongen door Limburgse Italianen. Een recept voor vervoering en verovering. Wie nog geen valentino of valentina heeft, neemt er na deze voorstelling ongetwijfeld een mee naar huis.

meer info en data: klik hier