Menu
Nieuws

01-11-2011

IDFA preview: Over Canto

Nieuwe film van Ramon Gieling OVER CANTO in première tijdens het IDFA

Een film van Ramon Gieling over de dramatische invloed van het muziekstuk Canto Ostinato met o.a. Halina Reijn.

Is muziek in staat is om mensen te veranderen? Ja, het gebeurt, heel af en toe. Net als met de liefde.

De film Over Canto is een intrigerende documentaire over het leven van een aantal mensen dat er anders had uitgezien als Canto Ostinato niet was gecomponeerd. Heel af en toe is muziek, net als de ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. Deze compositie heeft het met een aantal mensen gedaan.

Klik hier voor de trailer.

Canto Ostinato

Canto Ostinato, de drie uur durende compositie voor 4 piano’s van Simeon ten Holt, werd gecomponeerd tussen 1976 en 1979. Vanaf het eerste moment riep het stuk felle controverses op. De officiële muziekwereld veroordeelde het stuk als te mooi en zonder vernieuwing. Inmiddels is “de Canto” door een zeer grote groep luisteraars omarmd, en veel meer geworden dan een muzikale compositie voor vier piano’s.

In de compositie Canto Ostinato stijgt de werkelijkheid als het ware boven de realiteit uit. Een aantal mensen, beter gezegd een aantal verhalen van mensen, cirkelt rond het hoofdpersonage: het beroemde, waanzinnig populaire muziekstuk Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De personages doen hun relaas in schijnbare monologen waarin ze verslag doen van de emotionele rol die de muziek in hun leven heeft gespeeld.

Halina Reijn

Met onder meer Halina Reijn en Hans Croiset

Over Canto gaat in november in premièretijdens het IDFA 2011 en zal vanaf dan een tour maken langs verschillende Nederlandse filmtheaters.

78minuten/16 mm/ Kleur/Nederland 2011/Nederlands gesproken