Menu
Nieuws

13-09-2012

The Story of Film: An Odyssey

THE STORY OF FILM, de complete filmgeschiedenis in 15 uur, is vanaf 13 september door het hele land op het grote doek te zien. Op 24 september 2012 start in EYE een reeks van 15 wekelijkse voorstellingen op de maandagavond met alle delen van THE STORY OF FILM geregisseerd door Mark Cousins.

THE STORY OF FILM: AN ODYSSEY is een unieke 15-delige reis door de geschiedenis van de film. Meer dan 5 jaar heeft het regisseur Mark Cousins gekost om de documentaire te maken, die 4 continenten, 12 decennia en meer dan 1000 films beslaat.

Cousins vertelt de geschiedenis van de film vanaf de stomme film tot aan het digitale tijdperk van nu en bezoekt de belangrijkste plekken van de cinema, van Hollywood tot Mumbai, en laat zien hoe regisseurs door historische gebeurtenissen en elkaar beïnvloed worden.

Honderden filmfragmenten
Cousins spreekt met wereldberoemde regisseurs als Lars von Trier, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Gus van Sant, Wim Wenders, Jane Campion, de Coen Brothers en vele anderen. Van deze interviews, honderden filmfragmenten en gesprekken met filmcritici, technici en acteurs heeft hij een uiterst passievol overzichtwerk van film als universele kunst- en entertainmentsvorm gemaakt, door de pers wereldwijd enthousiast ontvangen als een alternatieve filmarcheologie.

THE STORY OF FILM: AN ODYSSEY bevat een uiterst uniek en rijk archief aan filmfragmenten, van de grootste klassiekers tot aan de blockbusters uit onze huidige tijd; van Il Conformista, De Fietsendieven, Otto e Mezzo, The Red Shoes tot Taxi Driver, Psycho, Pulp Fiction, The Big Lebowski en Jaws. Cousins’ wereldomspannende geschiedenis van de film werd door de pers enthousiast ontvangen als een alternatieve filmarcheologie. Voor deze herculische onderneming baseerde hij zich op zijn eerder verschenen, gelijknamige boek. Hij reisde over zes continenten, sprak met bekende en minder bekende filmmakers – denk aan zulke uiteenlopende persoonlijkheden als Stanley Donen, de Coen Brothers, Paul Schrader of de Indiase regisseur Mani Kaul en de Iraniër Abbas Kiarostami – en stelde van de honderden filmfragmenten en gesprekken met filmtechnici, critici en acteurs een passievolle vertelling samen over film als universele kunst- en entertainmentvorm.

Special EYE-programma
Op 24 september 2012 start in EYE een reeks van 15 wekelijkse voorstellingen op de maandagavond met alle delen van THE STORY OF FILM geregisseerd door Mark Cousins. De vertoningsperiode loopt van 24 september 2012 t/m 14 januari 2013. Twaalf van de vijftien delen worden gevolgd door een nabespreking o.l.v. filmexpert Dana Linssen (De Filmkrant, NRC Handelsblad), de overige delen door een speciaal programma van circa 30 minuten. ‘Alles wat u ooit over film wilde weten, maar niet durfde te vragen.’

EYE

Een EYE-passe-partout voor alle 15 avonden kost € 120,- (losse verkoop € 150,-; Vrienden € 100,-). Het bijbehorende boek van de film (hardcover, 510 pagina’s) krijgt u cadeau bij het passe-partout. Bovendien betaalt u gedurende de reeks op vertoon van uw passe-partout voor alle films in EYE die voor 2011 zijn gemaakt € 7,50 i.p.v. € 10,-, inclusief de films uit het klassiekerprogramma bij The Story of Film. Zo lang de voorraad strekt (er zijn slechts 130 plaatsen beschikbaar) en niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. U ontvangt op 24 september uw passe-partout aan de balie van EYE op vertoon van een print van uw aankoop. Het passe-partout is alleen geldig voor de maandagavondvoorstellingen.