Menu
Nieuws

13-12-2012

Inzendingen Oscar voor Beste Buitenlandse Film

Een aantal films, die ABC Cinemien in Nederland zal gaan uitbrengen, is ingezonden voor de Oscar Beste Buitenlandse film.

CAESAR MUST DIE (Nederlandse release 13 december) van Paolo en Vittorio Taviani is officieel verkozen tot de Italiaanse inzending voor de Oscars voor Beste Buitenlandse Film. Eerder werd de film bekroond met de Gouden Beer voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn.

De opvoering van het Shakespeare stuk Julius Caesar loopt ten einde, de artiesten worden onthaald op een uitbundig applaus. De lichten gaan uit, de acteurs verlaten de scène en keren terug naar hun cellen. Ze zijn allemaal gedetineerden in de Rebibbia gevangenis te Rome. Een van hen vertelt: "Sinds ik kunst ontdekt heb, is deze cel pas echt een gevangenis geworden." Regisseurs Paolo en Vittorio Taviani volgden gedurende zes maanden de voorbereidingen van deze theaterproductie. Hun film demonstreert hoe het universele karakter van Shakespeares taal de acteurs helpt hun eigen rol te begrijpen en in zijn wereld te stappen waarin ook een interactie bestaat tussen vriendschap en verraad, macht, oneerlijkheid en geweld.

SISTER van Ursula Meier (Zwitserland), Nederlandse release: 8 november. De film won de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Simon (Kacey Mottet Klein) woont alleen met zijn aantrekkelijke zus Louise (Léa Seydoux, Inglourious Basterds, Les Adieux a la reine, Mission Impossible). Om te overleven steelt Simon ski-uitrustingen van rijke toeristen, die hij vervolgens verkoopt aan kleine kinderen. Een kleine, maar winstgevende bijverdienste. Als Louise weer eens werkloos wordt, profiteert ze mee van het handeltje van Simon dat steeds beter begint te draaien. Zo wordt zij steeds afhankelijker van hem.

FILL THE VOID van Rhama Burnstein (Israël). Hoofdrolspeelster Hadas Yaron won op het Filmfestival van Venetië de Prijs voor Beste Actrice. Verder won de film maar liefst 7 Ophir Awards, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Script.

LORE van Cate Shortland (Australië).

Als haar ouders, beiden Nazi’s, worden opgepakt, moet Lore met haar 4 jonge zusjes en broertjes te voet door het naoorlogse Duitsland van 1945 naar hun oma. Ten midden van de chaos ontmoet ze de mysterieuze vluchteling Thomas, die haar kwetsbare gevoel van realiteit volledig in de war brengt met haat en verlangen. Om te overleven moet ze iemand vertrouwen van wie ze geleerd heeft dat ze hem moet haten en de confrontatie aangaan met de duistere waarheid.

LORE is na het veelbekroonde Somersault de tweede film van Cate Shortland. Het script is gebaseerd op het boek de Donkere Kamer van Rachel Seiffert.