Menu
Nieuws

16-04-2013

Diana Vreeland verslaat Raf Simons

Een documentaire over de gewezen Vogue-hoofdredactrice Diana Vreeland is door het prestigieuze Britse Design Museum tot ‘Fashion Design of the Year’ uitgeroepen. De documentaire laat daarmee onder meer de debuutcollectie van Raf Simons voor Christian Dior achter zich.

Het Londense Design Museum beloont jaarlijks de beste internationale ontwerpen van de voorbije twaalf maanden. Dit jaar stonden onder meer de kostuums uit de film Anna Karenina, de samenwerking van Louis Vuitton met de Japanse Yayoi Kusama en de eerste ready-to-wear collectie van de Belg Raf Simons voor het Franse modehuis Dior op de shortlist.

Toch gaat de documentaire Diana Vreeland: The Eye Has To Travel over de meest invloedrijke moderedactrice aller tijden met de prijs aan de haal. ‘De categorie mode bevatte dit jaar heel wat iconen uit de modewereld’, verklaarde jurylid Griff Rhys Jones aan de Britse Vogue. ‘We vonden dat deze documentaire ons de kans gaf om het leven en de carrière van Diana Vreeland te erkennen en te vieren.’

Ilse Crawford, het hoofd van de jury, vindt dat ‘Diana Vreeland modeontwerp naar een hoger niveau heeft getild. Ze bereikte een veel breder publiek en maakte mode begrijpelijk. Zoveel van haar bijdragen worden vandaag als vanzelfsprekend ervaren. Het feit dat ze mode in de context van een museum binnenbracht bijvoorbeeld.’

De documentaire Diana Vreeland: The Eye Has To Travel werd geregisseerd door Lisa Immordino Vreeland, de echtgenote van de kleinzoon van het overleden modeicoon en documenteert de indrukwekkende carrière van de invloedrijke modefiguur.

De excentrieke Vreeland vond in de jaren dertig zowat het begrip modejournaliste uit en effende als hoodredactrice van de Amerikaanse Vogue met haar vernieuwende visie het pad voor opvolgster Anna Wintour. Na haar ontslag bij het modeblad in 1971 ging ze voor het Metropolitan Museum of Art in New York werken. Tegen 1984 had ze al twaalf expo’s georganiseerd, waardonder de indrukwekkende The World of Balanciaga en Yves Saint Laurent: 25 Years of Design. Vreeland overleed in 1989.

De Design of the Year-awards worden op woensdag 16 april in Londen uitgereikt. Naast de categorie mode worden ook de beste ontwerpen uit de wereld van architectuur, interieur en de digitale sector beloond.

Koop nu de DVD DIANA VREELAND: THE EYE HAS TO TRAVEL!