Menu
Nieuws

30-11-2017

Cinemien feliciteert Alex de Ronde met publieksprijs IDFA

Alex de Ronde blijkt naast een bevlogen filmhuis-directeur (van Het Ketelhuis in Amsterdam) ook een talent te hebben voor het medium film in artistiek creatief opzicht. Zijn film Doof Kind heeft de Publieksprijs gewonnen op het afgelopen IDFA. Proficiat!

De documentaire gaat over zijn dove kind Tobias. Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders werden geconfronteerd met de diagnose dat hij doof geboren werd. De automatische reactie op dit nieuws was het bijstellen van de verwachtingen: een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan.

Nu is Tobias een jongvolwassen man en kijkt vader Alex de Ronde in Doof Kind met behulp van jeugdfoto’s, home movies en openhartige gesprekken met Tobias en diens broer Joachim terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt – de moeder van de jongens overleed jong. Tobias blijkt ondanks de nodige tegenslag in zijn kindertijd te zijn uitgegroeid tot een charismatische jongeman met gevoel voor humor en een heldere kijk op de dovenwereld.

Hij werkte als docent gebarentaal, studeert momenteel aan de dovenuniversiteit Gallaudet in de Verenigde Staten en heeft een relatie. De vader en zijn twee zonen vormen een hecht gezin waarin respect en openheid sleutelwoorden zijn, en waarin een van de drie toevallig doof is.

Doof Kind gaat vanaf 1 maart 2018 in de bioscopen door het hele land draaien.

doof-kind20