Menu
Nieuws

19-03-2018

Tom of Finland -in release

Tom of Finland ging  in première tijdens de Roze Filmdagen in Het Ketelhuis en vanaf 15 maart reist Tom verder het land in. Tom of Finland aka Touko Laaksonen bereikte met zijn homo erotische tekeningen een cultstatus als kunstenaar. De biografische film belicht een deel van zijn leven.

Achter de iconische tekeningen van Tom of Finland ligt het ongelooflijke verhaal van de Finse kunstenaar Touko Laaksonen, die na WOII getraumatiseerd terug naar huis keert. Zijn eigen oorlog begint wanneer hij zijn homoseksualiteit moet verbergen. Hij gaat volledig op in zijn kunst en tekent gespierde mannen in uniformen, met blinkende laarzen, uitstekende tepels en titanische penissen. Karukoski slaagt erin de essentie van de man te vangen in dit portret van een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de gaycultuur. Met zijn homo-erotische kunst heeft hij een essentiële bijdrage geleverd aan de emancipatie van de homo’s in de twintigste eeuw.

“Het subtiele spel van acteur Pekka Strang komt dan ook goed tot zijn recht. Hij portretteert Laaksonen met een indrukwekkende, vastberaden kalmte, waarbij langzaam duidelijk wordt hoezeer hij ingeperkt is geweest door zijn omgeving” aldus De Volkskrant.