Menu
Nieuws

21-03-2018

Kristallen Film voor Doof Kind

DOOF KIND, een ontroerend portret van de dove Tobias van regisseur Alex de Ronde, heeft de Kristallen Film status behaald. De documentaire die laat zien hoe Tobias zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt, heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken. De award, die uitgereikt wordt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds, werd dinsdagmiddag feestelijk overhandigd aan regisseur Alex de Ronde, Tobias, Christina en producent Pieter van Huystee in het Ketelhuis in Amsterdam.

DOOF KIND is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017. De film is tevens genomineerd voor DIRECTORSNL AWARDS.

Over de film:

Maker en vader Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van zijn zoon, de aanstekelijke dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd.

In het heden is een bezoek aan de tandarts communicatief gezien nogal moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. Tijdens en na zijn studententijd zien we Tobias feestend en rond de wereld reizend met zijn vrienden. Later leert hij als docent Nederlandse Gebarentaal horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Hij heeft van zijn handicap als het ware zijn beroep gemaakt. Zijn onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen en voordelen van een gehandicaptenstatus.

Voor meer informatie waar de film te zien is, klik hier.