Menu
Nieuws

22-03-2018

Mountain – vanaf vandaag in de filmtheaters

Bergliefhebbers kunnen vanaf vandaag hun hart ophalen. De film Mountain laat de al eeuwenlang bestaande roep van de bergen zien. Wat drijft mensen om de hoogste bergen te bedwingen, om kou en ongemak te doorstaan. Regisseur Jennifer Peedom regisseerde een aantal jaar geleden de film Sherpa, ook deze film was gesitueerd in de bergen en vertelt het verhaal van 16 sherpa’s die bij een expeditie op de Mount Everest zijn omgekomen. De gevaren en verlokkingen van de bergen worden nu op een spectaculaire manier in beeld gebracht in de film Mountain.

“Mountain doet een indringende poging om de niet-bergbeklimmer iets te laten voelen van de fascinatie voor bergen. De film doet dat met spectaculaire (drone)beelden van majestueuze, ongenaakbare bergen met klimmers, die langs steile rotsen klauteren of zich in gletsjers een weg omhoog hakken”- Het Parool

De Groene Amsterdammer publiceerde het volgende:
“Wat nu precies die aantrekkingskracht van de berg is, laat Mountain zien, een filmessay waarin muziek van het Australisch Kamerorkest samensmelt met spectaculaire beelden van besneeuwde toppen en bergbeklimmers op grote hoogte”.

Over de film
“What is this strange force that draws us upwards, this siren song of the summit?” Robert Macfarlane Mountain, gebaseerd op het boek van Macfarlane, is een ode aan de bergen. Oscarwinnaar Willem Dafoe vertelt op poëtische wijze over de bekoring van de bergen door de tijd heen. De betoverende muziek van The Australian Chamber Orchestra zorgt voor een prachtige omlijsting. De schoonheid van de bergen is al eeuwenlang een fascinatie voor de mens. Een bergtop bereiken, wordt gezien als een ontzagwekkende prestatie. In vroegere tijden werden bergen vooral als onheilspellend en onherbergzaam ervaren. Vandaag de dag worden ze niet alleen als wonderen der natuur maar ook als toeristische attracties gezien. Alpinisme wordt door steeds meer mensen beoefend, de risico’s en de intensiteit van het berglandschap worden indrukwekkend in beeld gebracht. Ontsnap aan de dagelijkse veiligheid, beleef het gevaar en laat je betoveren door de lokroep van de bergen.

Kijk hier waar de film is te zien.