Menu
Nieuws

24-09-2018

Bijzondere vertoning I What Will People Say

Aan de vooravond van Wereldmeisjesdag organiseren Cinemien, het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) en de Gemeente Rotterdam op 10 oktober een speciale vertoning van de deels autobiografische  film What Will People Say. Het LKHA is het kennis en expertisecentrum voor professionals en ondersteunt hen bij de aanpak van huwelijksdwang en achterlating. De Gemeente Rotterdam heeft een specifieke aanpak om aandacht te vragen voor deze problematiek. Het bewust maken van jongeren speelt hierbij een belangrijke rol. Zelf je partner kiezen is een mensenrecht. Trouwen doe je uit vrije wil. Deze mensenrechten staan ter discussie in de film What Will People Say. Om deze kwesties extra onder de aandacht te brengen, wordt de film vertoond aan de vooravond van Wereldmeisjesdag. ‘De film laat een beklemmend en herkenbaar beeld zien. Dit is een realistische film. Ook in Nederland spelen dit soort situaties ’aldus het LKHA.

Wereldmeisjesdag De Internationale dag van het meisje is bedoeld om het bewustzijn te verhogen voor de problemen waarmee meisjes wereldwijd worden geconfronteerd. 11 Oktober is in 2012 door de Verenigde Naties officieel uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag.

Programma Het LKHA en de Gemeente Rotterdam verzorgen de inleiding en het nagesprek waarbij er wordt gesproken over de problematiek die ook in Nederland voor komt. In de inleiding vertelt ervaringsdeskundige Zeineb haar verhaal. Zeineb is een jonge sterke vrouw en een studente met ambities zoals vele anderen. Wat je niet aan de buitenkant kunt zien is dat zij een overlever is van eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating in het buitenland. Op Wereldmeisjesdag neemt Zeineb jullie mee in haar verhaal, wat zij allemaal heeft meegemaakt, maar ook hoe zij zich hieruit heeft gevochten en hoe haar leven nu is

Over de film

What Will People Say  is een aangrijpend en ontroerend verhaal over de complexe relatie tussen een vader en zijn dochter, een jong meisje dat haar eigen weg moet vinden. De zestienjarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis, bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in. Haar ouders willen een voorbeeld stellen en besluiten haar  onder te brengen en achter te laten bij familie in Pakistan. In een land waar ze nooit gewoond heeft, wordt Nisha gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders. What Will People Say is het autobiografische verhaal van regisseur Iram Haq. Begin dit jaar beleefde de film tijdens IFFR haar première en tijdens Film by the Sea sleepte de film  vorige week de Youth Jury Award in de wacht. Kijk hier waar de film te zien is.