Menu
Nieuws

08-11-2018

This Magnificent Cake! en Bloeistraat 11 zijn genomineerd voor de European Animation Awards

This Magnificent Cake en Bloeistraat 11 zijn genomineerd voor de European Animation Awards ook wel bekend als The Emile Awards. De prijzen worden uitgereikt op 8 december in Lille. In Nederland wordt This Magnificent Cake met Bloeistraat 11 als voorfilm op 20 december uitgebracht. Bloeistraat 11 (Nienke Deutz) en This Magnificent Cake! (Emma De Swaef en Marc James Roels) zijn beiden genomineerd voor beste regie in een animatiekortfilm.

Zes jaar na hun veelbekroonde geanimeerde kortfilm Oh Willy…, is This Magnificent Cake! de nieuwe stop-motion film van Emma De Swaef en Marc James Roels. Het is een 44 minuten durende middellange geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw, en die het verhaal vertelt van 5 verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde portier, en een jonge deserteur. De film werd geproduceerd door de Mechelse animatiestudio Beast Animation.

De Swaef en Roels hebben zes jaar gewerkt aan This Magnificent Cake!, waarvan de laatste twee de productie en post-productie fase waren. Ze hebben hun bijzondere stop-motion techniek en hun uniek gebruik van wol, vilt en textiel verder geperfectioneerd. De opnames duurden 8 maanden en vonden plaats in de studio’s van Beast Animation in Mechelen. De poppen werden gemaakt bij Personne n’est parfait ! in Bretagne.

This Magnificent Cake werd geschreven, geregisseerd en gemonteerd door Emma De Swaef en Marc James Roels. De animatie gebeurde door Elodie Ponçon, Patricia Sourdès, Iris Alexandre, Mirjam Plettinx en Andreas De Ridder. Het production design was in handen van Jean-Marc Ogier. De poppen werden gemaakt door David Roussel, David Thomasse en Anna Deschamps. De belangrijkste stemmen werden ingesproken door Jan Decleir (De Zaak Alzheimer, Daens), Gaston Motambe, Wim Willaert (Le Ciel Flamand, Eigen Kweek), Goua Grovogui, Sébastien Dewaele (Cargo) en Angelo Tijssens. De film is Nederlands, Frans, Aka en Malinke gesproken.

This Magnificent Cake is een productie van Beast Animation in coproductie met Vivement Lundi! (Frankrijk) en Pedri Animation (Nederland), met de participatie van ARTE Frankrijk en het Centre national du cinéma et de l’image animée (aide au programme), en met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds VAF, het Tax Shelter programma van de Belgische Federale Overheid, de Région Bretagne in samenwerking met CNC, het Netherlands Film Fund, Procirep, en Angoa.

Bloeistraat 11
Het is zomervakantie, twee beste vriendinnen brengen al hun tijd samen in huis door. Ze zijn onafscheidelijk en doen het liefst alles met z’n tweeën. Maar de vanzelfsprekendheid van hun samenzijn wordt op de proef gesteld door de tussenkomst van de puberteit. Terwijl de zomer voortduurt zorgt het haast ongemerkt veranderen van de lichamen van de meisjes voor een ongemakkelijkheid in hun vriendschap.

De intrigerende grafische benadering versterkt het verhaal rond vriendschap op een mooie, tedere en fragiele manier. De gebruikte techniek is een combinatie van 2D-animatie met stop-motion. Voor de stop-motion werd een beroep gedaan op de Mechelse studio van BEAST Animation. Bloeistraat 11 is het resultaat van een VAF Wildcard voor animatie. Voor Nienke Deutz is dit haar debuut in de internationale animatiewereld. Bloeistraat 11 is een productie van Lunanime (Van de kat geen kwaad, Phantom boy) en Lunanime BV samen met Need Productions, Windmill Film en BEAST Animation en kwam tot stand met steun van de VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), NFF (Nederlands Film Fonds), het Centre du Cinema et de lÁudiovisuel de la Fédération Wallonië Bruxelles, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Deze korte film ontving ook een SABAM-beurs voor de originele filmmuziek.