Menu
Nieuws

10-12-2018

Girl wint EU Human Rights in Film Award 2018

De film Girl van Lukas Dhont blijft in de prijzen vallen. De film sleepte al meer dan 20 prijzen in de wacht het afgelopen half jaar. Dit weekend kwam daar de EU “Human Rights in Film Award 2018” bij tijdens het Tbilisi International Film Festival.

Angelo Tijssens,  mede-scriptwriter van Girl, die de award namens de filmcrew in ontvangst nam, sprak de volgende woorden:

“We’re lucky that we are in a position to be able to make a film about one single transgender girl. Many people who are and think differently around the world are being prosecuted or worse. Cinema is a tool of empathy and can help people understand someone who’s not like them.”

“It’s great to receive an award but a human rights award makes us even prouder. They’re important to us, as humans, not just as artists. I hope this can serve as a reminder that people – especially people in power, have a duty to make sure that everyone can get the care, the respect and the legal status they deserve.”

Over de film

GIRL schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren. Andere prijzen: Polster won de prijs voor de Beste Acteerprestatie op het internationale filmfestival van Odessa (Oekraïne). Girl won de Gouden Toren, de Prijs voor Beste Film, op het Europees Filmfestival in het Servische Palic en de publieksprijs voor de beste Europese film in San Sebastian. De prijzenzege begon tijdens het Filmfestival van Cannes, bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie en ontving GIRL meerdere prijzen. Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde GIRL met de Prix FIPRESCI en de film won ook nog eens de Queer Palm. Voor meer informatie klik hier.