Menu
Nieuws

13-12-2018

Lazzaro Felice wint European University Film Award (EUFA)

Lazzaro Felice, geregisseerd door Alice Rohrwacher, heeft de European University Film Award 2018 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 14 december tijdens de welkomstreceptie van het European Film Awards-weekend in Sevilla, Spanje. De genomineerde films zijn bekeken en bediscussieerd op 22 universiteiten in 22 landen, en ieder instituut selecteerde zijn eigen favoriete film. Vervolgens woonde van iedere universiteit een student een tweedaagse bijeenkomst bij om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Nederland werd vertegenwoordigd door Jort van Slooten van Universiteit Utrecht.

De jury prijst Lazzaro Felice “als een onconventionele hedendaagse kijk op het Italiaanse neorealisme, geschoten op 16 mm, dat geografische en stilistische grenzen overstijgt. De film toont de hardvochtigheid van de uitbuiting van mensen in het huidige tijdsgewricht en laat door de ogen van hoofdpersoon Lazarro het licht schijnen op onderwerpen als klasse, armoede en ideologie.”
Met dit initiatief beoogt de European Film Academy (EFA) en Filmfest Hamburg een jonger publiek te betrekken bij het uitdragen van het “Europese idee” en de Europese film onder de aandacht te brengen van studenten. Het ondersteunt ook de diversiteit aan filmvertoningen, filmeducatie en het debat.
De European University Film Award 2018 wordt ondersteund door de Joachim Herz Foundation, de Bundeszentrale für politische Bildung, Creative Europe Desk Hamburg en het NECS-European Network voor Cinema en Media Studies.

De film vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel “simpel van geest” krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding. Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret.
Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit prachtige moderne Italiaanse sprookje. De film won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en is in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards.

De European Film Awards Ceremonie met de bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zaterdagavond 15 december in Sevilla, Spanje, en is live te volgen via www.europeanfilmawards.eu vanaf 17.30 uur (rode loper) en 19.30 uur (ceremonie).

DE 31ste EUROPEAN FILM AWARDS: Sevilla, 15 december 2018 Live on http://www.europeanfilmawards.eu