Menu
Nieuws

01-05-2019

Kapsalon Romy geselecteerd voor meerdere buitenlandse filmfestivals

Kapsalon Romy, de nieuwe film van Mischa Kamp, is geselecteerd voor een van de meest prestigieuze kinderfestivals van Europa. De film dingt deze week mee in de officiële competitie van het Kristiansand International Children’s Film Festival dat plaatsvindt in Noorwegen. De film is daar in aanwezigheid van Mischa Kamp, Beppie Melissen, Tamara Bos en Burny Bos op 30 april in première gegaan. Mischa, Tamara en Burny bezochten eerder het festival met de films Het paard van Sinterklaas en Waar is het paard van Sinterklaas. Voordat Kapsalon Romy in oktober in Nederland in première gaat, zal de film op meerdere festivals in het buitenland te zien zijn. Eind mei draait de film in Tsjechië tijdens het Zlín Film Festival en daarna reist de film door naar Italië waar de film in juli deelneemt aan het Giffoni Film Festival. Buster Film Festival, het grootste festival voor kinderen in Denemarken, vertoont de film tussen 23 september en 6 oktober.

Het scenario van Kapsalon Romy is geschreven door Tamara Bos en de regie is in handen van Mischa Kamp. Hun eerdere samenwerking resulteerde in de succesvolle bioscoopfilm Het paard van Sinterklaas. De hoofdrollen worden vertolkt door nieuwkomer Vita Heijmen en actrice Beppie Melissen, bekend van films zoals Gooische Vrouwen en de tv-serie Jiskefet. In de overige rollen zien we Noortje Herlaar (De Zevende Hemel) en Bianca Krijgsman (De Luizenmoeder).

Kapsalon Romy heeft de Frankfurter Buchmesse Film Award Best Literary Adaptation For Children or Young Adults gewonnen.

Over de film:

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken.

Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past, maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar kindertijd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

De film is een coproductie met het Duitse Leitwolf, gesteund door de AVROTROS en het Duitse NDR, het Nederlands Filmfonds, en internationale fondsen als Eurimages en Filmförderung Hamburg.De film kwam tot stand met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive. Bosbros is de producent en Cinemien de distributeur. Kapsalon Romy draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen.