Menu
Nieuws

23-05-2019

Afrobubblegums RAFIKI draait in de bioscoop

Wanuri Kahiu is een vrouw met een missie. Ze wil haar thuisland Kenia en het continent Afrika aan de wereld presenteren op een kleurrijke, vrolijke en sprankelende manier. Samen met andere kunstenaars richtte ze de Afrobubblegum-beweging op, hun gemene deler is dat ze allen fun, fierce en frivolous te werk gaan. De liefde in al haar vormen is een inspiratie voor Wanuri, in de film zijn het twee jonge meiden die de liefde voor elkaar ontdekken. In het conservatieve Kenia zijn relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht bij wet verboden. De film Rafiki leidde dan ook tot behoorlijk wat commotie in Kenia. Wanuri blijft strijden voor vrijheid van meningsuiting en het recht om te houden van wie je wil. Zij ontving begin dit jaar tijdens de Roze Filmdagen de HIVOS Free to be me award.

de Volkskrant beloont de film met vier sterren:
Bijna alles heeft kleur in Rafiki, een Keniaanse, kauwgombalachtige film over een grote eerste liefde tussen twee meisjes. Zelfs een betonnen huizenblok in Nairobi oogt vrolijk, met een knalroze gevel die fel afsteekt tegen de blauwe lucht”

Dagblad Trouw kopt “Een pareltje van een bescheiden liefdesfilm” en NRC omschrijft de film als volgt “Rafiki’ is kleurrijk, swingend en diepromantisch”.

“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

De film Rafiki ging in Cannes in première en de release werd in het conservatieve Kenia verboden. Het lukte na veel actievoeren om de film een week in de bioscopen te vertonen.

Rafiki draait vanaf vandaag in 22 filmtheaters.