Menu
Nieuws

27-07-2019

Prijzenregen voor Kapsalon Romy

Kapsalon Romy van schrijfster Tamara Bos en regisseur Mischa Kamp met in de hoofdrollen Beppie Melissen en Vita Heijmen blijft in de prijzen vallen.  Vrijdagavond kreeg de film vanwege diens oprechtheid de prijs voor “meest overtuigende film” tijdens het Giffoni Film Festival in Italië.  Eerder deze week werd bekend dat de film in Tel Aviv zowel door de kinderjury als door de Volwassenjury is uitgeroepen tot the Best Feature Film for 2019. De kinderen waren geraakt door het liefdevolle en ontroerende verhaal. De volwassenen roemden het talent van de jonge Vita Heijmen. De tienjarige Vita maakt haar debuut in deze film. Noortje Herlaar is te zien als haar moeder en de rol van haar vader wordt door Guido Pollemans gespeeld. Beppie Melissen schittert als haar oma.

Tijdens het Cinema in Sneakers Film Festival dat elk jaar in juni in Warschau wordt gehouden, ontving de film zowel een speciale vermelding van zowel de kinderjury als de volwassen jury en werd daarnaast bekroond tot beste film door de Jury of Art-House Cinemas. Eerder won de film al in Kristiansand de prijs voor Best International Children’s Film.

Over de film:
Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Kapsalon Romy is vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.  Productie: BosBros. Distributie: Cinemien.

De film is een coproductie met het Duitse Leitwolf, gesteund door de AVROTROS en het Duitse NDR, het Nederlands Filmfonds, en internationale fondsen als Eurimages en Filmförderung Hamburg. Bosbros is de producent en Cinemien de distributeur. Kapsalon Romy draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen. De film gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival.