Menu
Nieuws

05-09-2019

Drie films van Cinemien Buitenlandse Oscar-inzendingen

De Belgische Oscar-inzending is Nuestras Madres, de Duitse inzending is System Crasher en de Zweedse Oscar-inzending is de film And Then We Danced. De film van regisseur Levan Akin ging eerder dit jaar in Cannes in première en zowel de acteer-als dansprestaties gooiden daar hoge ogen. Van jongs af aan traint Merab samen met zijn danspartner Mary met het Nationaal Georgisch Dansensemble. Zijn wereld komt op z’n kop te staan wanneer de charismatische Irakli op het toneel verschijnt. Niet alleen wordt hij Merabs grootste concurrent….maar ook zijn grootste verlangen. And Then We Danced draait vanaf 7 november in de Nederlandse filmtheaters. And Then We Danced draait vanaf 7 november in de Nederlandse filmtheaters.

De Belgische Oscar-inzending dit jaar is de film Nuestras Madres van de Belgisch/ Guatemalteekse regisseur. Ook deze film draaide in Cannes en regisseur Cézar Díaz mocht de Camera d’or in ontvangst nemen voor zijn regie.

Guatemala, 2018. Het land leeft op het ritme van het proces van de militairen die zich misdroegen tijdens de burgeroorlog. De getuigenissen van de slachtoffers volgen elkaar in snel tempo op.

Ernesto, een jonge antropoloog bij de Forensic Foundation, werkt aan het identificeren van de vermisten. Op een dag meent hij een spoor naar zijn vader te ontdekken in het verhaal van een oudere dame. De guerrilla-strijder verdween tijdens de oorlog. Tegen het advies van zijn moeder in, duikt hij halsoverkop het dossier in, op zoek naar de waarheid en de kracht om door te gaan. Nuestras Madres draait vanaf 2 april in de Nederlandse bioscopen.

De Duitse inzending is System Crasher en ook deze film staat op de release lijst van Cinemien. System Crasher won meerdere prijzen waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Benni (Helena Zengel) is een negenjarige wildebras die een trauma opliep tijdens haar jeugd. Dit uit zich in paniekaanvallen en agressief gedrag. Omdat haar alleenstaande moeder, die voor haar jongere broer en zus moet zorgen, haar niet aankan, ontfermen de sociale diensten zich over haar en proberen ze een gunstige omgeving voor haar te vinden. Ze verblijft kort in een pleeggezin, komt een paar keer terecht in het ziekenhuis, maar al snel wordt duidelijk dat er geen permanente oplossing gevonden wordt die werkt. Ondanks de vele inspanningen van maatschappelijk werkster mevrouw Bafané (Gabriela Maria Schmeide), raken ze geen stap verder. Haar laatste hoop is Micha (Albrecht Schuch), een opvoeder wiens taak het is om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, lijkt een belangrijk keerpunt bereikt te zijn. System Crasher draait vanaf 27 februari 2020 in de Nederlandse filmtheaters.

Wie op de shortlist terecht komt voor de Academy Award als Beste Internationale Feature wordt in december bekend. De uiteindelijke winnaar van de 92ste Academy Awards wordt op 9 februari 2020 bekendgemaakt.