Menu
Nieuws

09-12-2019

Drie nieuwe titels in première op IFFR

Van 22 januari t/m 2 februari vindt de 49e editie van het International Film Festival Rotterdam, oftewel IFFR weer plaats. Drie nieuwe titels van Cinemien zullen daar hun landelijke première beleven.

Regisseur Jessica Hausner komt zelf naar Rotterdam om haar film Little Joe te presenteren. Actrice Emily Beecham won in Cannes een palm voor beste actrice voor haar rol van wetenschapper Alice. Zij ontwikkelt een revolutionaire nieuwe plant die mensen gelukkig maakt en noemt hem Little Joe, naar haar zoon. Maar als snel blijkt het plantje onvoorziene neveneffecten met zich mee te brengen. Little Joe gaat op 6 februari uit in de Nederlandse bioscopen.

Vanuit Vlaanderen komen Peter Brosens en Jessica Woodworth om The Barefoot Emperor te presenteren, het vervolg op festivalhit King of the Belgians. The Barefoot Emperor is een politieke satire waarin de koning van het uiteengevallen België tegen wil en dank keizer van ‘Nieuw Europa’ moet worden. De plannen hiervoor worden gesmeed in een Kroatisch sanatorium, waar patiënten de naam aannemen van dictators en politieke leiders uit de vorige eeuw die ooit in hun kamer verbleven. “Che Guevara, u bent te laat voor aromatherapie”, kan er zomaar over de intercom klinken. Als je denkt ‘dat verzin je niet’, dan heb je het bij het juiste eind, want dit sanatorium heeft echt bestaan. Dit komische en scherpe drama is vanaf 28 mei.

Tot slot debuteren we op IFFR de nieuwe Roy Andersson; About Endlessness. Na A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence is de Zweedse meester terug met de divine comedy About Endlessness. Als van een Sjeherazade horen we een voice-over vertellen wat ze allemaal ziet: een priester die van zijn geloof is gevallen, een verregende vader die de veters van zijn dochter strikt, een verslagen leger sjokkend in de kou. Verloren zielen en eenzame harten worden verheven tot kunstobject in Anderssons werk.

Het volledige filmprogramma wordt op 18 december bekendgemaakt op iffr.com.