Menu
Nieuws

14-10-2020

Charlatan Tsjechische Oscar-inzending

Charlatan, de dramafilm van Agnieszka Holland, is dit jaar de Tsjechische inzending in de categorie Beste Buitenlandse Film voor de Oscars. De door Marlene Film Production geproduceerde film vierde eerder dit jaar zijn première tijdens de Berlinale. Voor Agnieszka Holland is dit niet de eerste keer dat haar film erkenning krijgt vanuit de Academy. In 1986 werd haar film ‘Bitter Harves’ genomineerd voor Beste Buitenlandse Film en in 2011 nogmaals in dezelfde categorie met de film ‘In Darkness’. Op dinsdag 9 februari 2021 wordt de shortlist bekend gemaakt voor de 93e Academy Awards. In 2021 zal Cinemien, Charlatan in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op het witte doek brengen.

Over Charlatan
Charlatan is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de Tsjechische kruidendeskundige Jan Mikolasek, die zijn leven wijdde aan de zorg voor de zieken, ondanks de immense obstakels die hij tegenkwam in zijn privé- en openbare leven. Mikolasek werd geboren aan het begin van de 20e eeuw en verwierf roem en rijkdom met onorthodoxe behandelmethoden om een breed scala aan ziekten te genezen. Al voor de Tweede Wereldoorlog won de genezer in Tsjechoslowakije aan reputatie en rijkdom, zowel tijdens de nazi-bezetting als onder het communistische bewind. Beide regimes wilden zijn vaardigheden gebruiken en in ruil daarvoor bescherming bieden. Maar hoe hoog zouden de kosten zijn om deze status te behouden als het tij keerde?