Menu
Nieuws

03-02-2025

Eye Filmmuseum viert 50 jaar Feministisch Filmkollektief Cinemien

Eye viert de erfenis van Feministisch Filmkollektief Cinemien (1974-1989), dat baanbrekend was in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke filmmakers. Het filmprogramma verbindt hun werk met urgente thema’s van nu, waarbij verschillende generaties in gesprek gaan over gelijkheid.

6 – 26 maart 2025 in Eye Filmmuseum (doorlopend op de Eye Film Player in heel 2025).

Vijftig jaar geleden werd Feministisch Filmkollektief Cinemien opgericht tijdens de hoogtijdagen van de tweede feministische golf. In veel steden, waaronder Amsterdam, Brussel, Berlijn, Parijs, Londen en New York, ontstonden rond deze tijd activistische vrouwengroepen die het beeld van vrouwen in films wilden veranderen door films van en voor vrouwen te vertonen. Cinemien vervulde in Nederland een pioniersrol in deze strijd en groeide uit tot een internationaal toonaangevende distributeur van feministische films. Na 1989 verschoof de focus naar een breder arthouse-aanbod en queer cinema. Eye brengt de activistische roots en feministische films van Cinemiens beginjaren (1974-1989) opnieuw onder de aandacht.

Door het aankopen en distribueren van films van en over vrouwen wilde Cinemien de positie van vrouwelijke regisseurs verbeteren, tegenwicht bieden aan stereotiepe vrouwbeelden in films en bijdragen aan bewustwording rondom vrouwenfilmcultuur. Cinemien kocht vaak debuutfilms aan en volgde nieuwe feministische filmmakers op de voet. Een aantal films uit hun ongeëvenaarde collectie werden nergens anders ter wereld vertoond, zelfs niet in het land van productie. De distributiecatalogus en collectie van Cinemien zijn onderdeel van de Eye-collectie, waarmee dit waardevolle feministische filmerfgoed behouden blijft.

Te zien vanaf 6 maart

Daisies (Vera Chytilova, 1966), Overgang (Rosemarie Blank, 1980), De vrouw en haar vrouwenhuis (Mady Saks, 1976) en een animatieprogramma rond het werk van Ellen Meske. Plus de documentaire De stad was van ons (Netty van Hoorn, 2019) over de feministische beweging in de jaren zeventig in Amsterdam. Later in het jaar volgen meer Cinemien-films, waaronder een animatieprogramma rond het werk van Monique Renault en de documentaire Verkrachting (Mady Saks, 1975).

Een selectie van films uit de Cinemien-collectie is nu al te bekijken op de Eye Film Player, waaronder Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, 1980), Gebroken spiegels (Marleen Gorris, 1984), Women of Ryazan (Olga Preobraienskaja, Ivan Pravov, 1927, Eye-restauratie), The Ascent (Larisa Shepitko, 1977).