The Impassioned Eye portretteert een van de beste fotografen ooit; Henri Cartier-Bresson (1908-2004) wordt beschouwd als de grootvader van het fotojournalisme, en was al gedurende zijn leven een legende.
Samen met Robert Capa, George Rodger en David Seymour richtte hij in 1947 het wereldberoemde fotopersbureau Magnum op. Fotografie was voor hen hét middel om wereldgebeurtenissen te documenteren en het publiek aan te zetten tot nadenken. De manier waarop Magnums fotografen veel grote politieke gebeurtenissen en momenten in de geschiedenis wisten vast te leggen is gezichtsbepalend en enorm succesvol gebleken.
Bresson zelf reisde gedurende zijn leven de hele wereld over en was onder andere aanwezig bij de Maoïstische revolutie in China, de bestuursoverdracht in Indonesië aan de lokale bevolking, en hij was de eerste fotograaf die vrij mocht fotograferen in de naoorlogse Sovjet-Unie. Wereldberoemd werd Cartier-Bresson door zijn foto’s van Gandhi op de dag dat deze werd vermoord.
The Impassioned Eye is de eerste en enige keer dat Cartier-Bresson een filmmaker toeliet tot zijn privéleven. Wat bewoog hem? Wat raakte hem? Naast de interviews met Cartier-Bresson zelf, horen we Isabelle Huppert, Arthur Miller en Magnum fotografen Elliot Erwitt, Josef Koudelka en Fernando Scianna over Cartier-Bressons werk en leven.