Menu
Nieuws

10-02-2021

Tsjechische dramafilm Charlatan op shortlist Oscars

Charlatan, de dramafilm van Agnieszka Holland, is officieel geselecteerd voor de shortlist in de categorie Best International Feature voor de Oscars. De shortlist bestaat uit vijftien internationale films die allemaal door gaan naar de volgende ronde om genomineerd te worden voor de felbegeerde prijs. Voor de aankomende editie van de Oscars op 25 april, waren maar liefst 93 films ingezonden waarvan Charlatan de Tsjechische inzending is. Op 15 maart 2021 worden de vijf nominaties bekend gemaakt voor de 93e Academy Awards. In 2021 zal Cinemien, Charlatan in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op het witte doek brengen.

Over Charlatan
Charlatan is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de Tsjechische kruidendeskundige Jan Mikolasek, die zijn leven wijdde aan de zorg voor de zieken, ondanks de immense obstakels die hij tegenkwam in zijn privé- en openbare leven. Mikolasek werd geboren aan het begin van de 20e eeuw en verwierf roem en rijkdom met onorthodoxe behandelmethoden om een breed scala aan ziekten te genezen. Al voor de Tweede Wereldoorlog won de genezer in Tsjechoslowakije aan reputatie en rijkdom, zowel tijdens de nazi-bezetting als onder het communistische bewind. Beide regimes wilden zijn vaardigheden gebruiken en in ruil daarvoor bescherming bieden. Maar hoe hoog zouden de kosten zijn om deze status te behouden als het tij keerde?

Meer over Charlatan